Wie wordt de
Beste Zelfzorgadviseur 2022?

De winnaars tot nu toe

Winnaar 2021

Drogist Connie Verheijen van Etos in Hoensbroek is de ‘Beste Zelfzorgadviseur’ 2021. Een jaar lang mag zij deze prestigieuze titel dragen. Juryvoorzitter Ruud Coolen van Brakel van Instituut Verantwoord Medicijngebruik: “Connie Verheijen is een echte zorgverlener en benadrukt de meerwaarde van de drogist door goede advisering.” De winnares kreeg de felicitaties op 11 maart tijdens de feestelijke digitale uitreiking uit handen van presentatrice Leonie ter Braak. Connie was enorm verrast over de uitslag: “Ik voelde me al winnaar omdat ik bij de beste vier hoorde, maar dit is helemaal geweldig.” Connie haalde een mooie 8,3! Volgens het juryrapport geeft zij niet alleen het juiste advies, maar geeft ook veel extra informatie.

Connie Verheijen, Etos

Winnaar 2020

Drogist Michelle van Dongen van Etos Oosterhout is de Beste Zelfzorgadviseur 2020! Andere finalisten waren Roel Boumans van Kruidvat, Susanne Heijmans van DA en Melanie Jacobs van Trekpleister. De winnaar werd vanwege de coronacrisis online bekendgemaakt door Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Michelle behaalde met name tijdens de jurygesprekken een hoge score; ruim 100 punten meer dan de andere kandidaten. De jury oordeelde als volgt: “Michelle vindt het stellen van de WASA-vragen erg belangrijk. Zij geeft op een bedachtzame wijze advies. Overweegt de risico’s en luistert naar de klant. Ze heeft een juiste beroepshouding, goede kennis en sterke communicatieve eigenschappen. En ze is goed op de hoogte van de eventuele risicowaarschuwingen. Michelle heeft een mooie score van in totaal 96,1 punten en is daarmee de winnaar van de verkiezing Beste Zelfzorgadviseur 2020!” Michelle ontving een hoofdprijs twv 500 euro namens Capabel Pro, het grootste opleidingsinstituut van de drogisterijbranche. Ook de andere finalisten ontvangen een cadeaucheque twv 100 euro, gesponsord door Stichting Pharmacon. De winnares was aangenaam verrast met haar titel: “Ik dacht dat ik alleen naar de online uitreiking zou kijken maar al snel stonden twee collega’s aan de deur met bloemen, taart, de award en een mooie cheque. Ik heb erg veel zin in om de titel Beste Zelfzorgadviseur dit jaar uit te dragen!”

Meer informatie via deze link  

Michelle van Dongen, winnaar 2020

Winnaar 2019

Drogist Jeanette Philippo van Trekpleister Bodegraven is de Beste Zelfzorgadviseur 2019. Renske Quartel van DA Drogisterij & Parfumerie ’t Vijzeltje in Hank werd tweede en Suzan van der Pol van Etos Kloosterveen in Assen eindigde op de derde plaats. Zij kregen de prijzen uitgereikt door juryvoorzitter Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik tijdens een feestelijke bijeenkomst op 14 maart op De Landgoederij te Bunnik. Er deden dit jaar meer dan 400 kandidaten mee aan de verkiezing. Winnaar Jeanette Philippo haalde een score van 83,5% bij de online toetsen. En bij het bezoek van de mystery shopper behaalde zij een score van 90%. Volgens het juryrapport excelleert Jeanette Philippo in een to the point advies naar de klant en heeft zij een goede visie op het drogisterijvak voor de toekomst. Jeanette was blij verrast met de titel: “Ik had totaal niet verwacht dat ik zou winnen. Bij elke vraag van de jury had ik het idee dat ik nog veel meer kon vertellen, zoals ik ook in de winkel doe. Ik vind het belangrijk om verantwoord om te gaan met het advies over zelfzorggeneesmiddelen aan mijn klanten, wat soms ook inhoudt dat ik een product afraad en mensen liever doorverwijs naar de huisarts. Het is heel mooi dat de jury mijn passie voor mijn vak op deze manier waardeert en ik ben enorm trots op deze titel.”

Meer informatie via deze link 

vlnr Winnaar 2019 Jeanette Phillipo (Trekpleister), nummer 2 Renske Quartel (DA) en nummer 3 Suzan van der Pol (Etos)

Winnaar 2018

Petra Meinen, werkzaam bij DA Drogisterij ’t Centrum in Winterswijk is dit jaar de Beste Zelfzorgadviseur. Dat werd bekendgemaakt op 22 maart 2018 tijdens de feestelijke uitreiking op Landgoed Zonheuvel in Doorn. Gemma Bosters van Trekpleister behaalde de tweede plaats en Astrid Brauers van Etos werd derde.  Winnares Petra behaalde bij de online toetsen een score van maar liefst 86%. Bij het bezoek van de mystery shopper ontving zij 101 van de 104 punten en de jury concludeerde dat Petra een erg overtuigende drogist is met een rustige uitstraling. Zij geeft een deskundig en objectief advies, waarbij zij goed luistert naar de klant. Daarnaast heeft zij veel parate kennis. Zij werd dan ook unaniem tot winnares verkozen. Petra ontving naast de felbegeerde bokaal een citytrip voor 2 personen. Meer informatie via deze link

NB: Vanaf 2018 wordt de winnaar benoemd naar het lopend jaar. Eerdere jaren is ervoor gekozen om de winnaar te benoemen naar het jaar dat vooraf ging aan de verkiezing.

Petra Meinen (DA), winnaar 2018

Winnaar 2016

De Beste Zelfzorgadviseur 2016 is Desirée Werner van Erven, werkzaam bij Kruidvat Tilburg. Desirée behaalde bij de 6 online toetsen een score van maar liefst 78%. Bij het mysterie bezoek schreef zij de volle 80 punten op haar naam en daarmee is zij de terechte winnares. Het juryrapport vertelt dat Desiree goed luistert, de juiste vragen stelt, zorgvuldig is, ondanks drukte de tijd neemt en het uiteindelijke advies op een natuurlijke manier uitvoert.


 Midden: Desiree Werner van Erven. Kruidvat, winnaar 2016

Winnaar 2015

Lieke Melis, drogist bij Etos Borniastraat in Leeuwarden, was de winnares van 2015. Ze stelde volgens de jury goede vragen over de cases en zorgde dat ze alle informatie boven water haalde die zij nodig had om tot een goed advies te komen. De jury, bestaande uit Ruud Coolen van Brakel (directeur Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik), Lyda Blom (docent apothekersopleiding Universiteit Utrecht), Anneke Kerkhoff (drogist) en Ele Visser (directeur PatiëntenAcademie), noemden Lieke “een echte vakvrouw en een terechte winnaar van de titel Beste Zelfzorgadviseur”.


Midden: Lieke Melis, Etos, Beste Zelfzorgadviseur 2015

Winnaar 2014

Linda Harms, drogist bij Trekpleister Westwaarts in Zoetermeer, was de winnares van de landelijke verkiezing Beste Zelfzorgadviseur van 2014. De jury was onder de indruk van haar attitude, kennis en kunde. “Linda was goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen in het vak, gaf de juiste adviezen, wist een goede balans te vinden tussen commercie en verantwoorde zorg en liet zien dat ze kritisch nadenkt bij wat ze adviseert,” aldus de jury. De jury, bestaande uit Ruud Coolen van Brakel (directeur Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik), Harry Gloudemans (bestuurslid Pharmacon), Lyda Blom (universitair docent Universiteit Utrecht) en Ele Visser (directeur PatiëntenAcademie), vond Linda daarom de terechte winnaar van de titel Beste Zelfzorgadviseur. Zij noemden Linda “een echte vakvrouw en een voorbeeld voor de branche”.


Rechts: Linda Harms, Trekpleister, Beste Zelfzorgadviseur 2014