Wie wordt de
Beste Zelfzorgadviseur 2019?

De verkiezing

Je kunt aan de verkiezing meedoen als je door je werkgever of collega wordt opgegeven of jezelf opgeeft. We gaan dan eerst na of je aan de voorwaarden voldoet: ben je gediplomeerd (assistent)drogist* en is jouw winkel Erkend Specialist in Zelfzorg?

Voldoe je aan de voorwaarden, dan word je uitgenodigd om een aantal online toetsen te maken. Allereerst maak je de online toets om je adviesvaardigheden over UAD middelen te testen, dus zelfzorggeneesmiddelen die te koop zijn bij de apotheek of drogist. Vervolgens maak je een online toets over AV middelen, voedingssupplementen en fytotherapie. De derde toets behandelt overige zelfzorgproducten. Tot slot volgt nog de WASA-toets waarbij je vragen beantwoordt over concrete adviessituaties die ontleend zijn aan de praktijk. We testen dan of je de juiste vragen stelt aan de klant.

*Als je alleen meedoet met het onderdeel overige zelfzorgproducten, dan is het diploma Verkoop in de Drogisterij voldoende.

Mystery shopper en vakjury

De vakkundige jury bekijkt alle toetsen en selecteert de beste inzendingen van de formulehuizen en zelfstandigen voor de tweede ronde. In die tweede ronde bezoekt een mystery shopper de zes (assistent)drogisten met de beste resultaten. Zo kunnen zij zien hoe de advisering in de praktijk wordt uitgevoerd; denk hierbij ook aan leefregels, klantgerichtheid etc. De zes beste adviseurs mogen in de laatste ronde voor een vakjury komen, waar ze geïnterviewd werden over hun advieskeuzes, beroepshouding en motivatie. Hierna worden de winnaar en de diverse winnaars per categorie gekozen.